PICTORIGHT FONDS  / Toekenningen
2023

VHDG Podcast Sociale Praktijken

Kunstinitiatief VHDG is een eigenzinnig platform met aandacht voor experiment, hedendaagse kunst en talentontwikkeling. In onze projecten werpen kunstenaars een nieuwe blik op actuele thema’s. Dit doen we door kunstenaars te laten kijken naar de lokale omgeving en haar geschiedenis. Wat vertellen lokale verhalen ons over de wereld waarin we nu leven? Voor onze podcastserie Hogere Kunst: Lokale Kunst uit het Hoge Noorden gaat kunstenaar en ex-VHDG resident Bart Eysink Smeets in gesprek met vijf kunstenaars die in het VHDG Lokaal verblijven en in Friesland aan een kunstproject werken. Zij doen hier artistiek onderzoek en maken nieuwe kunstwerken in samenwerking met gemeenschappen, lokale organisaties en makers.

Niels Lunter

De podcasts geven inzicht in hoe zeer diverse makers met een interdisciplinaire praktijk, met verschillende achtergronden en werkwijzen, hun sociale praktijk vormgeven. Hoe werken zij samen met gemeenschappen en partners? Vaak zijn dit lange en abstracte processen. In de podcast laten we de kunstenaars zelf aan het woord. We merken dat jonge kunstenaars grote behoefte hebben om (sociale) impact te maken. Maar hoe pak je dat aan? En hoe ontwikkel je je eigen werkwijze? Dat is niet vanzelfsprekend. We willen deze doelgroep inspireren door te laten zien hoe veelzijdig sociale praktijken kunnen zijn.

In gesprek met de kunstenaars maakt Bart Eysink Smeets wordt heel concreet hoe ons artistieke programma ingebed is in de lokale context. Op een aansprekende, toegankelijke manier wordt inzichtelijk hoe een sociale praktijk er in de praktijk uitziet. Bovendien geeft de podcast een verdiepende laag aan ons artistieke programma Posysjes en is ook aanleiding voor inhoudelijk gesprek over sociale praktijken. Vandaar onze aanvraag bij het Pictoright Fonds.

Klik hier om de podcastserie te luisteren.