PICTORIGHT FONDS  / Toekenningen
2023

Start Press 2023

Start Press 2023 is een traject waarin beeldend kunstenaars uit de regio Rotterdam grafische technieken (opnieuw) kunnen leren in een grafische werkplaats. We vragen een bijdrage voor de materialen voor de kunstenaars aan, zodat ze kosteloos kunnen deelnemen.

Wat omvat het project Start Press?

12 kunstenaars gaan in oktober 2023 zelfstandig aan de slag nadat ze uitleg over een door hun gekozen techniek hebben gekregen en leren al doende de eigenaardigheden van deze techniek; om vervolgens de eigen beeldtaal al dan niet toe te passen in de grafiek.

De kunstenaars werken 1 à 2 dagen per week gedurende het laatste kwartaal van 2023 en er zijn presentaties van kunstenaars die over hun grafiek vertellen. Aan de werktafel is er volop gelegenheid tot kennisuitwisseling tussen kunstenaars onderling. Het gemaakte werk wordt getoond in een expositie.

Esther Schoonhoven

Het aanbod Start Press 2023

  • Diepdruk: Foto-etsen/ Etsen/ Droge naald
  • Doordruk: monoprint diverse variaties
  • Hoogdruk: Lino mono-/ meerkleurendruk
  • Vlakdruk: Gomdruk/ Waterless litho

Tevens willen wij het onderzoek naar nieuwe opvattingen binnen de grafiek stimuleren. Grafiek is een langzame techniek die zich niet snel laat veroveren, ook niet als je op een ander vlak een ervaren kunstenaar bent. Er is begeleiding en kennis aanwezig om te komen tot het effectief doorgronden van de al oude grafische technieken. Zo kunnen kunstenaars komen tot bevredigend en afgerond werk aan het eind van dit project.