PICTORIGHT FONDS  / Toekenningen
2023

Illustratie Biënnale 2023

De Illustratie Biënnale is een actueel podium dat de impact van illustratie in de hedendaagse beeldcultuur toont met speciale aandacht voor de veelzijdigheid van de discipline en met ruimte voor jong talent.

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni keert de Illustratie Biënnale terug in Haarlem. Het hoofdprogramma op 10 juni wordt gevormd door de presentaties van negen illustratoren uit uiteenlopende disciplines. Dit jaar zullen o.a. Bas Kosters (mode, graphic art), Jip van den Toorn (beeldcolumns en cartoons), Brian Elstak (beeldende kunst, illustratie) Ytje (VR en interactieve illustratie), Hedy Tjin (boekillustratie, wandtapijten) Vincent de Boer (Drawing performance) en de Britse Sue Coe (Graphic Novel en activisme) een presentatie geven over hun werk.

Jurriaan Hoefsmit

Tijdens het gehele weekend is er een uitgebreid randprogramma. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni zijn er in De Schuur exposities te zien zoals de Tolerance poster show, een initiatief van de Bosnische ontwerper en illustrator Mirko Ilic (artdirector voor o.a. voor The New York Times). Op zondag zal Joost Swarte een expert meeting begeleiden. Via een live verbinding met India zal Ram Singh Urveti op zaterdag een presentatie geven en op zondag organiseren we een workshop met hem in de kleine zaal van De Schuur. Er zijn meerdere samenwerkingen rondom de Biënnale zoals met Galerie Kruis-weg met analoog werk van een selectie van deelnemende illustratoren. Ook werken we zoals iedere editie samen met een kunstacademie. Deze keer zal de Illustratie Biënnale een samenwerking aangaan met de kunstacademie Minerva, Groningen.

Het belang van dit festival is het verbreden en delen van de kennis. De Illustratie Biënnale trekt illustratoren en studenten vanuit het hele land en bied een bijzondere ontmoetingsplek. Er is ruimte om kennis te delen, informatie uit te wisselen en te netwerken. Vandaar deze aanvraag bij het Pictoright Fonds.