PICTORIGHT FONDS  / Toekenningen
2023

Cross Comix Festival 2023

Het doel van Cross Comix is het tonen van de veelzijdigheid van het beeldverhaal, met de nadruk op jonge en minder bekende makers. We zijn ervan overtuigd dat voor hen een veel breder publiek bestaat dan zij nu hebben én dat makers veel van elkaar kunnen leren.

Onze uitdaging is aan jonge makers mogelijkheden tot kennisdeling en netwerken te bieden en hen een podium te geven op een (deels publieksgericht) festival. Vanuit het oogpunt van de doelstellingen van het Pictoright Fonds dient het festival het belang van een brede groep beginnende illustratoren.

Hans Tak

In tegenstelling tot de editie van 2022, hanteren we dit jaar geen strikt overkoepelend thema. In plaats daarvan positioneren we Cross Comix als dé plek om kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen in het beeldverhaal, met een op sfeer gericht randprogramma.

Het festival in het kort:

  1. Voorafgaand een week lang een atelier in de hal van Rotterdam Centraal
  2. Vrijdag: workshops en presentaties in samenwerking met onderwijsinstellingen
  3. Zaterdag: workshops storyboarding, manga en superhelden
  4. Exposities, deels speciaal voor het festival gemaakt (onder andere Oekraïense makers en winnaars Small Press Award 2023)
  5. Atelier, popup store en swap! om jonge makers de gelegenheid te bieden hun werk voor het voetlicht te brengen
  6. Live platenhoezen ontwerpen in aanwezigheid van spelende bands Sfeervolle verblijfsruimte voor bezoekers om elkaar te ontmoeten
  7. Talkshow met Oekraïense makers (onder voorbehoud)
  8. Tijdstip: Vrijdag 22 en zaterdag 23 september 2023, van 11 tot 23 uur

Locaties: debatpodium Arminius en platform voor hedendaagse kunst TENT, Rotterdam.