PICTORIGHT FONDS  / Toekenningen
2023

'Ameliswaardig'

Het Huis van Betekenis is een artistieke gemeenschap met als doelstelling mensen door middel van tekenen te verbinden in een tijd van polarisatie. We hechten veel waarde aan talentontwikkeling van jonge illustratoren, brengen deze makers in projectvorm in aanraking met elkaar, andere organisaties, disciplines en publiek en doen daarom een aanvraag.

Met Ameliswaardig willen wij de kracht van tekenen laten zien in de context van een brede maatschappelijk discussie. Tekenen is een universele taal waarmee we complexe verhalen toegankelijk voor een groot publiek maken. Ameliswaardig gaat over de belangen die spelen rond het bosgebied Amelisweerd versus de snelwegverbreding van de A27. In samenwerking met publiek gaan jonge tekenaars door middel van getekende reportages, projecties en exposities meerdere kanten van dit verhaal belichten en mensen verbinden om zo dialoog en toenadering te zoeken.

Hierdoor ontwikkelen de deelnemend makers hun tekentalent en ondernemerschap in een maatschappelijke context. Elke maker maakt een eigen reportage te laten maken samen met iemand die een relatie heeft tot Amelisweerd en zo maken ontstaat een compleet verhaal vanuit een diversiteit in handschrift en opinie. Eerder deden we dit al in het project ‘Verbonden Verhalen’ en in het boek ‘de Vleesvrije Stad’.

Naast de getekende reportages geven we nog minimaal tien tekenaars een podium door hen tekeningen over dit onderwerp te laten maken en exposeren. In het geheel project worden ca 15 illustratoren betrokken en ook het publiek zal door middel van interactie en workshops betrokken bij het tekenen.

Drawing the Times - Eva Hilhorst